KUUNTELE LASTA! MITÄ SE TARKOITTAA?

LEHDISTÖTIEDOTE

                                                                                                             JULKAISUVAPAA HETI

KUUNTELE LASTA! MITÄ SE TARKOITTAA?

Siirrämmekö liikaa vastuuta lapselle kuunnellessamme hänen näkemystään? Miten lapsen näkökulma tulisi huomioida erilaisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan eri alojen huippuasiantuntijoiden voimin KUUNTELE LASTA! Mitä se tarkoittaa? – seminaarissa Jyväskylän Paviljongissa 13.2.2014.

Lapsella on oikeus osallistua häntä koskevaan päätöksentekoon ja aikuisilla velvollisuus kuunnella lasta. Lapsi tarvitsee myös turvaa ja luottamuksen siihen, että aikuiset pitävät huolen hänestä ja tekevät hänen etunsa mukaisia päätöksiä. Lapsen kuunteleminen vaatii aikuiselta aikaa ja keskittymistä, mikä voi asettaa haasteita tämän päivän hektisessä yhteiskunnassa ja resurssien puuttuessa. Lapsen kuunteleminen eroaa aikuisen kuuntelemisesta myös vastuun kantamisen suhteen.

KUUNTELE LASTA! Mitä se tarkoittaa? – seminaari tuo yhteen lapsen kehityksen ja lapsen oikeuksien asiantuntijoiden ja järjestöjen edustajien näkemyksiä siitä, miten lasta tulisi kuunnella ja miten lapsen hyvinvointia ja osallisuutta voidaan edistää siirtämättä hänelle liikaa vastuuta. Seminaarin tarkoituksena on tuoda tietoa myös siitä, mitä lasten kuunteleminen tarkoittaa erilaisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Seminaarissa puhujina ovat muun muassa Jyväskylän yliopiston professori Lea Pulkkinen, lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aula. Seminaari on tarkoitettu terveydenhoitoalan, sosiaalitoimen ja opetustoimen henkilökunnalle.

Seminaarin puheenjohtajina toimivat professori Timo Ahonen ja professori Marja-Leena Laakso Jyväskylän yliopistosta. Asiantuntemustaan lasten hyvinvoinnin edistämisestä ovat edellä mainittujen asiantuntijoiden lisäksi jakamassa Niilo Mäki Instituutti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pesäpuu ry sekä Mielenterveysseura. Päivä päättyy paneelikeskusteluun, jossa keskustelemassa ovat edellä mainittujen lisäksi Jyväskylän yliopiston professori Kimmo Jokinen ja Jyväskylän sairaalakoulun entinen rehtori Pirjo Tilus.

Lisätietoja seminaarista antavat:

Maria Haakana, maria.haakana@nmi.fi, puhelin 050 361 0973, Niilo Mäki Instituutti

Mirja Myllykoski, mirja.myllykoski@nmi.fi, puhelin 050 590 3997, Niilo Mäki Instituutti